Dnia 17 kwietnia br. młodsze grupy przedszkolne: „Misie”, „Żabki” i „Zajączki” pojechały do Zagrody Edukacyjnej w Konarzewie na warsztaty „Od ziarenka do bochenka”. Podczas praktycznych zajęć mieliśmy okazję poznać dawny proces powstawania chleba. Ciekawostką dla nas była młocka snopków słomy przy użyciu cepa. Następnie po oddzieleniu nasion od plew mieliliśmy ziarno na mąkę. Dzięki warsztatom zapamiętaliśmy, że dobry gospodarz część ziaren musi przeznaczyć dla zwierząt w zagrodzie, a część wysiać w pole. Posileni więc pachnącym chlebem z masłem i konfiturą z jabłek wyruszyliśmy w pole. Tam uprawialiśmy ziemię przy użyciu bron, a potem własnoręcznie zasialiśmy zboże. Wszyscy mieli poczucie, że wykonali bardzo ważną pracę, której owocem będzie chleb. W końcu przyszła oczekiwana chwila i mogliśmy upiec chlebek w piecu. Gospodyni przygotowała ciasto, z którego każdy sam uformował bochenek. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy zostali obdarowani pachnącym świeżym chlebkiem. Wycieczka była wspaniała i pouczająca, pogoda nam dopisała, wszyscy wróciliśmy zadowoleni i uśmiechnięci. Nie pozostaje nic innego jak zaplanować kolejny wyjazd do zagrody „Stajnia Lusi”
Opracowała: P. Michalak