Dzień gofra

28 marca przedszkolaki z gr. III „Biedronki” świętowały dzień gofra. Z tej okazji odbyły się warsztaty kulinarne, na których powstały pyszne gofry, które stały się główną atrakcją dnia. Na samym początku dzieci poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego oraz utrwaliły przestrzeganie zasad higieny podczas posiłków oraz nawyków kulturalnego zachowania się przy stole. Następnie po zapoznaniu z przepisem, pod okiem Pań przystąpiły do działania – odmierzały składniki, wsypywały do miski, miksowały. Z wielkim przejęciem podziwiały, jak z ciasta powstają pyszne, złociste gofry. Kiedy były już gotowe, każde dziecko mogło wykazać się kreatywnością i udekorować je według pomysłu. Przedszkolaki zajadały się pysznymi goframi z bitą śmietaną, cukrem pudrem oraz owocami.  Mali kucharze spisali się na medal.

Opracowała: K. Mikołajczyk

Skip to content